Nieuws

Gepland: volgende cursus Stottertherapie bij kinderen

OP 31 oktober, 1 en 24 november 2017 staat een volgende cursus Stottertherapie bij kinderen gepland. Interesse? meld je dan snel aan, zie voor informatie de rubriek ‘cursussen’op deze website.

VACATURE !!

VACATURE  bij LOGOPEDIE & STOTTERCENTRUM ZEELAND

Wij zijn op zoek naar een logopedist of logopedist- stottertherapeut die ons team
(9 personen) wil komen versterken voor drie tot vier dagen per week. Het liefst per 1 mei 2017

Wij vragen iemand
·         met een afgeronde HBO logopedie-opleiding;
·         die geregistreerd is in het Kwaliteitsregister Paramedici;
·         bekend is met verslaglegging volgens de regels van de Kwaliteitstoets;
.         die affiniteit heeft met stotteren en taalstoornissen;
·         die in het bezit is van een rijbewijs;
.         die bereid is om op alle vestigingen te werken;
.         die bekend is met het administratieprogramma Incura of vergelijkend programma

Wij bieden
·         een goede werksfeer met enthousiaste collega ’s;
·         goede begeleiding op logopedisch,  stottertherapeutisch en administratief gebied;
·         reiskostenvergoeding;
·         pensioenregeling;
·         mogelijkheden tot na- en bijscholing.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met
Ester van Meurs, telefoonnummer 06-30253346,
Riet Grauwels, telefoonnummer 06-55813360 of
Mies Bezemer telefoonnummer 06-22469206

Wil je jouw  sollicitatiebrief en CV zo snel mogelijk sturen naar stottercentrumzeeland@gmail.com
Meer informatie over onze praktijk vind je op www.stottercentrumzeeland.nl

Nieuws rond cursussen binnen ons centrum

Nieuws rond cursussen

De cursus: ‘Stotteren, van theorie naar therapie, onderzoek en behandeling van kinderen’ was een succes. De deelnemers waardeerden deze cursus met een een 8,6. De cursus is geaccrediteerd voor 33 punten en wordt in het voorjaar 2017 weer aangeboden. Opgeven als belangstellende kan nu al.

De cursus: ‘Stotteren, van theorie naar therapie, onderzoek en behandeling van jongeren en volwassenen is verzet naar 9 en 10 februari + 8 maart 2017, ook deze cursus is opnieuw geaccrediteerd.

De cursus: ‘Stotteren, van theorie naar therapie, verbaalmotorische training’ kan gevolgd worden wanneer de deelnemer eerder een cursus bij ons gevolgd heeft over stottertherapie bij kinderen of bij volwassenen. Ook deze cursus is geaccrediteerd. De cursus vindt plaats op 12 en 13 januari 2017, er zijn nog plaatsen!

Stottercafé Middelburg

Stottercafë Middelburg is een feit!
Het is de bedoeling dat een aantal keer per jaar bijeenkomsten georganiseerd  worden. Het café is open voor ieder die op de een of andere manier geïnteresseerd is in stotteren. Het maakt niet uit of je therapie volgt of niet. Misschien wil je uit  persoonlijke of uit professionele interresse langs komen?  Ieder is welkom. Ervaringsdeskundigen en ook stottertherapeuten staan klaar om vragen te beantwoorden en/ of van gedachten te wisselen.
Wanneer: maandag 21 november 2016
Plaats: Café Serenitea,  Gravenstraat 82,  4331 KP Middelburg.
Tijd: 19.30-21.30, vrij inlopen.

Deze ‘eerste’ keer zal in het teken staan van het belang van vroegtijdige onderkenning van stotteren bij jonge kinderen, het thema van de Wereldstotterdag 2016.
Naast dit onderwerp is er ook ruimte voor ‘lotgenotencontact’ en voor allerlei vragen die men heeft over stotteren en therapie.

Geef deze informatie vooral door aan anderen: mensen die stotteren, ouders, logopedisten-stottertherapeuten, scholen, peuterspeelzalen, consultatiebureaus ed.
Stottercentrum Zeeland ondersteunt dit initiatief van harte!

poster-21112016-1 poster poster-21112016-1

 

ATTENTIE, Cursus verzet!

Helaas waren er onvoldoende aanmeldingen, daarom is de cursus  ‘Stotteren van Theorie naar Therapie, onderzoek en behandeling bij jongeren en volwassenen’  verzet naar  9 en 10 februari  en  8 maart 2017.
Geef je op!

Twee nieuwe stagiaires ECSF in Stottercentrum Zeeland

foto-janneke-den-ouden

Mijn naam is Janneke den Ouden. In juli 2012 ben ik afgestudeerd als logopedist aan de Hogeschool Rotterdam. Ik werk in twee verschillende logopediepraktijken in Rilland en Bergen op Zoom.
Ik behandel op dit moment vooral kinderen met spraaktaalproblemen, stemproblemen, afwijkende mondgewoonten en stotteren. Mijn interesse voor stotteren is de afgelopen jaren toegenomen. Twee jaar geleden heb ik een cursus gevolgd gericht op het onderzoeken en behandelen van kinderen die stotteren. Hier ben ik erg enthousiast door geworden en ben meer met de doelgroep gaan werken. Ik wilde mezelf graag verder ontwikkelen en heb daarom besloten de Europese specialisatie (ECSF) tot stottertherapeut te gaan volgen. Inmiddels heb ik mijn eerste intensieve lesweek in Turku Finland gehad. Dit was een hele leuke ervaring, ik heb veel geleerd en nieuwe mensen mogen ontmoeten.

De komende maanden ga ik op maandag stage lopen bij Mies Bezemer in Middelburg. Ik heb er heel veel zin in en hoop op een leerzame, leuke periode.

Janneke


foto_veerle_addink-jpg

Mijn naam is Veerle Addink en ik kom uit Goes. In juni 2016 ben ik afgestudeerd als logopediste aan de Arteveldehogeschool in Gent. Tijdens mijn studie groeide mijn interesse voor stotteren. Voor mijn afstudeerscriptie normeerde ik samen met een medestudente een stottertest die de impact van stotteren op een persoon zijn leven meet. Om een echte stottertherapeute te worden, startte ik dit jaar met een eenjarige bijscholing: European Clinical Specialization in Fluency Disorders. Voor deze specialisatie loop ik tijdens het schooljaar 2016-2017 op vrijdag stage bij Riet Grauwels bij het Stottercentrum Zeeland, locatie Goes. Eind 2014 liep ik bij deze vestiging ook al stage. Daarnaast vervang ik momenteel 2 dagen per week bij De Kring in Goes.

Veerle

Docentschap tijdens de eerste intensieve studieweek van de ECSF in Finland.

September 2016

Zoals ieder jaar worden er rond de 20 logopedisten uit verschillende landen opgeleid tot stottertherapeut. De opleiding wordt verzorgd door de ECSF, European Clinical Specialization in Fluency Disorders . Dit jaar vond de training plaats in Turku, Finland.
Mies Bezemer van ons Stottercentrum geeft daar jaarlijks les in het ‘trainen van vloeiend(er) spreken’ (zoals wij noemen ‘de verbaalmotorische component’) binnen het totaalgebied van stottertherapie. Ieder jaar weer is dat een geweldige ervaring. Er zijn landen waar stottertherapie echt nog in de ‘kinderschoenen’ staat óf er zijn landen waar nog maar erg weinig stottertherapeuten zijn. De logopedisten die zich willen specialiseren in het mooie vak stottertherapie zijn altijd erg gemotiveerd. De studenten krijgen een-up-to date overzicht van de verschillende theorieën en benaderingen die er bestaan. Hun vaardigheden verkrijgen ze door te oefenen in stages gedurende  zo’n 7 à 8 maanden.
Stottercentrum Zeeland biedt ieder jaar een of meer studenten deze gelegenheid. Uiteraard zijn we gebonden aan de Nederlandse taal. Stagiaires komen meestal uit België, Nederland en afgelopen jaar ook uit Suriname (de laatsten grotendeels via Skype).
Dit jaar zullen Janneke den Ouden (in Middelburg) en Veerle Addink (in Goes) binnen ons centrum hun stage lopen en zijn Mies Bezemer en Riet Grauwels hun mentor. We verheugen ons erop, deze studenten houden ons ‘wakker’ en de stimulans werkt in twee richtingen.

22 oktober 2016: Wereldstotterdag!

WSD: Stotteren bij jonge kinderen: wacht niet af, doe er wat aan!

There are many ways

                to help kids who stutter

                        Doing nothing is not one of them

Dit jaar staat wereldstotterdag in het teken van het grote belang van vroegtijdige onderkenning van stotteren bij (heel) jonge kinderen. Ongeveer 1 miljoen kinderen maakt een periode van onvloeiend spreken door.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek* blijkt dat met vroegtijdige signalering en behandeling veel problemen op latere leeftijd kunnen worden voorkomen.  Als er het eerste half jaar geen opvallende verbetering is, wordt de kans op spontaan herstel al maar kleiner.  Therapie moet uiterlijk een jaar na aanvang starten.

Het is belangrijk dat ouders al eerder hulp zoeken als ze ongerust, gespannen of geïrriteerd zijn over het spreken van hun kind, hoe jong dit ook is. Meestal zijn ze niet voor niets bezorgd. Vroegtijdig hulp inroepen is van belang omdat het onvloeiend spreken dan nog niet een ingeslepen gewoonte geworden is. Hoe langer een kind stottert, des te meer moeite zal het kosten om dit te verhelpen.

Deze vroege interventie is ook opgenomen in de richtlijn stotteren http://www.stotteren.nl/nieuws/548-patientenversie-richtlijn-stotteren.html

* http://www.nedverstottertherapie.nl/pdf/stotter.artikel.volkskrant.aug2015.pdf

Ook Logopedie en Stottercentrum Zeeland onderschrijft het belang van vroegtijdige interventie. Per individueel kind brengen we de problematiek in kaart en per kind bekijken we, in nauw overleg met de ouders, hoe snel  therapie beginnen moet. Er is niet één recept te geven voor alle kinderen. Bij vragen, twijfel of zorg: neem altijd contact op en wij helpen u verder!

Logopedie & Stottercentrum Zeeland gecertificeerd!

Kwaliteitstoets logopedieOp 1 juni 2016 is in de vestigingen van Logopedie & Stottercentrum Zeeland een kwaliteitstoets uitgevoerd. Dit onafhankelijk onderzoek, Audit genoemd, is verricht door het kwaliteitsbureau KIWA, partner in progress.

Wij zijn tot ons grote genoegen glansrijk geslaagd voor deze ‘toets’ en kunnen zeggen dat Logopedie & Stottercentrum Zeeland nu aan alle eisen voldoet om zich een ‘kwaliteit gecertificeerde logopediepraktijk’ te noemen.

Wij, alle tien medewerkers, zijn er erg blij mee dat dit zo mooi gelukt is!