Spraak- en taalontwikkelings problemen

ill taalontwikkelingWanneer een kind de normale lijn van de taalontwikkeling niet volgt kan er sprake zijn van een achterstand in de taalontwikkeling.

Deze achterstand is voor ouders niet altijd gemakkelijk te herkennen omdat je als ouder je kind goed begrijpt en je voornamelijk met de communicatie van je kind bezig bent: wat zegt hij en wat bedoelt hij.

Achterstanden op taalgebied kunnen zich op verschillende gebieden voordoen, zoals:
– Kinderen starten veel later met hun eerste woordjes;
– Kinderen begrijpen en/of gebruiken te weinig woorden;
– Kinderen praten in te korte zinnen;
– Kinderen zijn voor anderen moeilijk te verstaan;
– Kinderen kunnen niet vertellen wat ze willen.

Door logopedische begeleiding halen de meeste kinderen hun achterstand t.o.v. leeftijdgenoten snel in.

TOS (Taalontwikkelingsstoornis)
Wanneer een kind na een half jaar tot één jaar logopedische begeleiding de achterstanden t.o.v. leeftijdgenoten niet inloopt zou er sprake kunnen zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

TOS komt bij 5% van de kinderen voor, een éénduidige oorzaak is er niet voor te geven.

TOS kan gevolgen hebben op de andere ontwikkelingsgebieden van het kind:
– Kinderen kunnen onvoldoende meedoen in spel, met elkaar praten als ze te weinig taal hebben;
– Kinderen kunnen leerproblemen ontwikkelen omdat gesproken taal de basis is van geschreven taal en op school heel veel via taal geleerd wordt;
– Kinderen beseffen vaak dat ze tekort schieten met hun spreken en dit kan frustrerend zijn voor het kind waardoor het boos kan worden of zich terugtrekt.

Vroegtijdige logopedische behandeling van een TOS is van groot belang om deze problemen zo goed mogelijk te voorkomen of te beperken.

Documentaire: Mijn ding is taal zeg maar echt niet

Dennis (13) is een jongen die de woorden in zijn hoofd niet goed kan vinden. Hij heeft dysfasie, een erfelijke afwijking waardoor het taalgebied in de hersenen niet volledig is ontwikkeld. Toch doet Dennis extra zijn best om op dezelfde school te blijven als zijn vriendjes en piekert hij zich suf over welke woorden hij kan gebruiken om te vertellen dat hij een meisje echt leuk vindt. Regie: Xander de Boer Producent: NCRV / Hollandse helden

Kijken: Bekijk hier de documentaire